top of page

העולם החדש - מטאברס NFT ומה שביניהם

עודכן: 13 ביולי 2022

ב - 28 באוקטובר 2021 "פייסבוק" שינתה את שמה ל "מטא", מתוך מטרה למתג את עצמה כחברת "מטאברס". המהלך הזה "שם על השולחן" את "המטאברס" וחשף את כולנו לעולם עתידני שנמצא כאן כבר עכשיו.

מה זה "מטאברס" אתם שואלים?

שילוב של המילים "מטא" ו- "יוניברס", המשמש בדרך כלל לתיאור הרעיון של "השלב הבא" באבולוציה של רשת האינטרנט אשר תהיה מורכבת ממרחבים וירטואליים משותפים ותלת-ממדיים, ואלו יהיו מקושרים וירכיבו יקום וירטואלי כוללני, שיכלול בפועל את רשת האינטרנט כולה.


מה טוענים במטא/ פייסבוק ?

בניית ה "מטאברס" מתחברת למה שהחברה תמיד עשתה - "לחבר אנשים". החזון שלה מדבר על מרחב וירטואלי בו נהיה מיוצגים באמצעות אווטארים. אותו מרחב יחולק לאזורים פומביים ופרטיים כדי להתאים לצרכים שונים, ואף יכיל "עולמות", בהם ניתן יהיה לטייל...

למעשה, תתקיים לה מציאות מקבילה, אשר כל כולה תהיה במימד הווירטואלי. לכל אחד מאיתנו יהיה אווטאר שיידע (על ידי משקפיים מיוחדים, כפפות וכו') להגיב, לזוז, לתקשר כמונו ולמעשה להיות דומה לנו מאוד.

לדוגמה, אם נרצה ללכת לבנק, נכנס למרחב של הבנק, נשב עם האווטארית שלנו שם, וכך תתנהל לה כל הפגישה, או אם נרצה ללכת להופעה, לסופר, לחנות בגדים, לקניון, להסתובב ברחובות פריז.. מנהטן, או כל דבר שעולה בדעתכם.


בעצם, מדובר בהעתקה מושלמת של מה שקורה במציאות. אנחנו נשב בבית וננהל את החיים שלנו דרך מציאות וירטואלית מושלמת בה נרגיש כל מה שהיינו מרגישים בכל אחת מהסיטואציות, ובסופו של דבר, לא נצטרך לצאת מהבית אם לא נרצה, והאווטאר שלנו יקנה לנו את מה שאנחנו צריכים, ינהל את החיים שלנו בכל עולמות הצריכה, התרבות, ההנאה, וכו'. במקביל, מתפתחת לה זירה של נדל"ן, רכישות ואמצעי פרסום בתוך העולם הזה שהאפשרויות בו רחבות כאוקיינוס כחול.


נשמע מגניב , מתקדם, חסכני, חדשני ומה לא.. נכון? אז זהו שלא!

לעולם הזה כל כך הרבה השלכות, שחייבים להניח אותן על השולחן. האם עצם הידיעה תבלום את הקידמה? ברור שלא, שהרי אנחנו רואים היום את הילדים שלנו מכורים ל"פורטנייט" ודומיו ולרשת בכל צבעיה.


מה החסרונות אתם שואלים? נחשוף אתכם כאן לחלק קטן מהם.


פרטיות - RIP

ידוע שהחברות הגדולות אוספות היום כמויות מידע עצומות, ב"מטאברס" המצב צפוי אף להחמיר, ובין היתר ינוטר מידע ביומטרי כמו תנועות גוף והבעות פנים כדי שאווטארים יוכלו לייצג אותנו בזמן אמת. פרנסס האוגן, מדליפת אלפי המסמכים של מטא, כבר אמרה כי היא "מאוד מודאגת" מאיסוף מידע מוגבר דרך סנסורים בבתים ומשרדים, ומכך שלעובדים לא תהיה ברירה אלא להשתמש בכלים שיאפשרו למעסיקים ניטור פולשני. תמיד קיימת גם הסכנה שמידע עשיר כזה ידלוף לידי שחקן זדוני.

ל"מטאברס" יש מטרה ברורה והיא להפוך לזירה החברתית המרכזית בחיינו.

רוצים לפגוש את החברים, לקיים פגישת עבודה או כנס ? תתחברו.

הקורונה הוכיחה איך נראה עולם בו הזירה החברתית המשמעותית היחידה היא אונליין וה"מטאברס" רוצה להמשיך את הקו הזה..

תחשבו על זה - לא יהיו כאן רק התכתבויות. בפגישה קבוצתית בעולם וירטואלי, אפשר לראות הכל (!!), לא רק מי אמר יותר, אלא גם מי בחר לשבת באמצע ומי בצד, מי לבש מה, שפת גוף, הכול! ומה שממש מפחיד, זה שכל המידע הזה ייאסף שעה שאף אחד מאיתנו לא יודע איזה צרכים הוא עומד לשרת. ממש כמו בובות בתיאטרון המנוהל על ידי קבוצת אנשים קטנה מאוד.


בריונות, אלימות, הטרדות מיניות

הטרדות, אלימות ובריונות הן בעיות קשות באינטרנט של היום, אך חוויות ב-VR (מציאות מדומה) ככל הנראה נחוות על ידי המוח והגוף באופן דומה לחוויות בחיים האמיתיים. לכן, מעבר לכך שהטרדות יכולות לקבל צורות חדשות ואישיות יותר, כמו אווטאר שמכה או תוקף אוואטר אחר, גם ההשלכות הרגשיות עשויות להיות הרסניות.


כבר היום, לצערנו, אנו מקבלים טעימה בפלטפורמות הקדם - מטאברס לאיך שזה עשוי להיראות. בחודש שעבר משתמשת בגרסת הבטא של פלטפורמת ה-VR של מטא, הורייזון וורלדס, העידה כי משתמש נגע בה וירטואלית בניגוד לרצונה, בזמן שאחרים תמכו בו - "הטרדה מינית היא עניין רציני גם באינטרנט הרגיל, אבל ב-VR האירוע אינטנסיבי יותר. התמיכה של משתמשים אחרים בהתנהגות הזו גרמה לי להרגיש מבודדת". לאחרונה, נחשף ב-ynet כי שתי ילדות ישראליות בנות 10 בלבד חוו תקיפה מינית וירטואלית על ידי משתמש בפלטפורמת רובלוקס, שפופולרית במיוחד בגילאים צעירים.


מפחיד לחשוב על זה אבל גם זירת המין תכנס דרך העולם הזה באופן קיצוני מאוד. משתמשים יוכלו לקבל שירותי מין ולהיות בסצנות וירטואליות שיחושו להם כמו סצנה מציאותית.


חרמות מכל סוגיהם

תחשבו על זה, אם מישהו לא "בא לכם טוב" במרחב הווירטואלי, או שלא בא לכם שקבוצה כזו או אחרת תהיה בטיול שלכם בפריז, תוכלו למנוע את הנוכחות שלהם. אותה התרחקות מהשונה מתחברת לבעיה נוספת ממנה סובלות הפלטפורמות הגדולות בגלגולן הנוכחי - יצירת תיבות תהודה בהן מוצגים לאנשים בעיקר תכנים שהם מסכימים איתם. הסיבה כפולה - התנהגות אקטיבית אונליין במסגרתה אנו חוסמים או מסתירים אנשים בעלי דעות מנוגדות, וגם אלגוריתמים שמציגים לנו עוד ממה שאנחנו כבר אוהבים, באופן שמבצר אותנו בדעותינו ואף מציג לנו תכנים שרק יקצינו אותן.


עולם הפרסום- יעלה לרמות שהשליטה תהיה אבסולוטית.

הפרסום הדיגיטלי עשוי להיות אפקטיבי ואגרסיבי בהרבה ממה שהתרגלנו אליו בשל הנתונים הרבים שיאספו עלינו. אם פלטפורמה עוקבת אחרי מדדים גופניים, יודעת מה מושך את תשומת ליבנו, מה מושך אותנו מינית ואפילו מתי אנו אומרים אמת הרי שקל בהרבה להתאים אישית תכנים שיגרמו לנו לפתוח את הארנק.


האם תהיה אכיפה? האם יחייבו אותם לשאת סימן שנדע שאלו מפרסמים שמתקרבים אלינו כתוצאה מצורך מסוים? תחשבו על זה מתפתח למקום בו אנשים מקימים אוואטרים שהם כמו "הבוטים" שאנחנו מכירים היום, שתפקידם לייצר הפצת מסרים. קחו את הפרופילים המזויפים שעוסקים היום בתעמולה במסווה ותכפילו בכמה מונים.


השפעות פסיכולוגיות

אם כבר היום יש לנו תחושה של חוסר ביטחון בעקבות השוואה חברתית לחוויות ולמראה של אחרים, כפי שאלה מוצגים ברשתות החברתיות, ייתכן שב "מטאברס" המצב רק יחריף. נוכל לעצב גרסה יותר יפה, רזה, שרירית או מעודנת שלנו. תהיה הגברה של ה-FOMO. מי שלא נמצא פשוט לא נמצא או לא קיים.


ביי מציאות אמיתית

הפקטור המלחיץ ביותר בסיפור הזה הוא שנתנתק מהמציאות הפיזית, ונחליף אותה בווירטואלית, באופן שיהפוך אנשים לבודדים ומסוגרים, שחיים בעולם פנטזיה, ומבזבזים את כספם על חפצים וירטואליים, ש "מטאברס" יגרום לנו לאבד את הקשר עם העולם החיצון והקהילה. המציאות הווירטואלית תגשים כל כך הרבה פנטזיות, נוחות, אפשרויות, שלמעשה נתבודד בחדרים. זו מציאות שתרוקן את העולם מאנשים, ממשאבים, כי יש קשר בין האמיתי לווירטואלי, ההיבט הכלכלי של ה "מטאברס" מבוסס על טכנולוגיות בלוקצ'יין שדורשות אנרגיה רבה הפוגעת בטבע, ולא נשכח שעיקר התזוזה שלנו היא בידיים. רוב הזמן נוכל לנהל את החיים מישיבה על כיסא.


כל אלו הם רק חלק קטן מההשלכות השליליות הצפויות לקרות. מה גם שמדובר בבניית עולם מקביל. אי אפשר לדעת לאן ועד כמה זה יתפתח. איבוד השליטה על חיינו בתחושה שאנחנו מנהלים אותם רק ילך ויתעצם. כולנו, כעדר, ננוהל על ידי תאגידי ענק שילמדו את החולשות, החוזקות, השאיפות והיתרונות שלנו ויקימו לנו עולם בו הכול יכול להתגשם. מעבר לשליטה שתהיה להם עלינו כאנשים.. זה ברור לכם כמו שזה ברור לי שזו דרך שסוללת באופן וודאי אסון לאנושות?!


כדי לדעת יותר על העולם הווירטואלי, נפגשנו עם עדי כרמלי שתשפוך אור על עולם ה- NFT (לאחרונה שומעים רבות את המושג הזה..), ואת הקשר שלו לעולם המטאברס.

מה הקשר של עדי כרמלי (אושיית רשת שהתפרסמה במירוץ למיליון) אתם שואלים ?

״אני חוקרת ומשקיעה בשוק ההון והקריפטו כבר לא מעט שנים.. לעולם ה- NFT נחשפתי לפני כשנה והתחלתי כמשקיעה. היום אני יזמית בתחום ה-NFT והבלוקציין, הקמתי את חברת Cverse יחד עם אביתר ואמיר – שותפיי המדהימים שנותנת פתרונות מעטפת בתחום הבלוקצ'יין וה -NFT הכוללת ייעוץ וליווי, ובחודש ינואר יחד יזמנו והפקנו כנס מאוד גדול בישראל. אני באופן אישי מחוברת לעולם הזה גם כי הוא מאוד מרגש ודינאמי וגם כי זה לגמרי העתיד כפי שאני רואה את זה ולחבור אליו היום זה לראות ולהבין את המחר".


?NFT - מה זה

ה- NFT הוא ראשי תיבות של Non Fungible Token - כלומר אסימון חסר תחליף. אסימון הוא טוקן. טוקן זה, למעשה, שם כללי לכל דבר שנמצא על רשת הבלוקצ׳יין.


מהי רשת בלוקצ'יין?

שרשרת בלוקים שהתפיסה הטכנולוגית שלה מאפשרת פעילות עסקית מאובטחת באינטרנט ואימות של טרנזקציות עסקיות בין צדדים שונים ללא צורך במתווך או ישות ניהול מרכזית. את הגורם המנהל מחליפים בלוקים מוצפנים של מידע הנוצרים באמצעות שיתוף המבוסס על רשת תקשורת בין אנשים, המוכר מבניהם הוא הביטקוין.


מה המשמעות של Non fungible?

חסר תחליף - אם לי יש מטבע ביטקוין ולחברה שלי יש גם ביטקוין, אין הבדל בין המטבעות, הם שווים בערכם ולכן הם חליפיים - fungible. לעומת זאת, לכל NFT יש ערך ייחודי משלו, וזה מאפשר לסחור בנכסים דיגיטליים ייחודיים .. ה- NFT יכול להיות יצירת אומנות דיגיטלית, דמות במשחקי מחשב, אדמה במטאברס, סרטון, קובץ אודיו, תמונה ועוד. המסחר מתנהל לרוב במרחב הדיגיטלי באמצעות מטבעות דיגיטליים שכרגע הרשת הפופולרית ביותר היא האתריום.


ברגע שאתה משקיע ב nft אתה משקיע באופן עקיף במטבעות קריפטו - קחו בחשבון שערך המטבע הדיגיטלי עולה ויורד בתנועות חדשות אז אם אתם מחפשים השקעות בסיכון נמוך – מטבעות הקריפטו לא בשבילכם!

במקביל, אנחנו חווים את עולם המטאברס שלא מפסיק להתפתח ולייצר לנו עולם מקביל בו אנחנו חיים, על ידי דמויות שלנו (אוואטרים).


בכל מקום שמדברים על ה- NFT זה תמיד בחפיפה להתפתחות המטאברס.. איך זה בעצם מתקשר?

ה-NFT מהווה חלק מהפאזל של המטאברס. אם המטאברס הוא העולם הדיגיטלי, ה-NFT יהיה החלקים שמרכיבים אותו – הדמויות, השטחים, החפצים. ה-NFT משקפים בעלות ספציפית בעולם הווירטואלי. בכל פרויקט חדש שיוצא נשמע את הקשר בין NFT לבין עולם המטאברס. אפשר לומר שה-NFT יספק הזדמנויות חדשות לגמרי עבור ארגונים, משקיעים ומעריצים בטווח הארוך.


המטאברס הוא עולם דיגיטלי תלת ממדי המאפשר למשתמשים ולעסקים הזדמנויות רחבות לנייד נכסים ושירותים מהעולם האמיתי. כך תיווצר כלכלה פתוחה והוגנת על ידי שימוש בבלוקצ'יין.


אז הבנו שעולם היצירות והאומנות בכל הצבעים שלו לגמרי שם.. איך זה ישפיע או כבר משפיע לדעתך על העולם שלהם כפי שאנו מכירים אותו היום?

עולם ה- NFT נותן במת שיווק בינלאומית לאומנים. הרבה מאוד אומנים אנונימיים/לקראת פריצה קיבלו בוסט לחיים שהם רק יכלו לחלום עליו, גם מבחינה כלכלית וגם מבחינה מקצועית. מעבר לזה – בניגוד לנכס בעולם הפיזי לנכד דיגיטלי NFT יש אפשרות להגדיר תמלוגים. מה שנותן משמעות שכל פעם שהיצירה נמכרת – האמן מרוויח תמלוגים מההחלפת ידיים של היצירה.




לירוקים שבנינו, תספרי איך מתמודדים עם הנזק לסביבה שכל העולם הווירטואלי יוצר מעל לקיים.

אין ספק שצריך להתייחס לנושא הזה - כמו שהעולם הולך לכיוון האנרגיה הירוקה, כך גם בשוק הבינו את החשיבות. כיום, רוב ה-NFT נסחרים ברשת האיתריום שעובדת על חשמל ומזהמת. המשמעות היא שכל עסקה משתמשת בתהליך כרייה כדי לאשר את המסחר והעסקה. האנרגיה המשמשת בכרייה מדאיגה הרבה אנשים, אשר מרגישים שהיא יכולה להוסיף לפליטת פחמן אם נעשה שימוש במקורות אנרגיה לא נקיים. אחת הדרכים להתמודדות עם הנזק הסביבתי היא הורדת הכרייה מהרשת המסורתית ושימוש באנרגיה נקייה אשר יכולה להפחית את ההשפעה של אנרגיה היוצרת פחמן. יש כבר רשתות בלוקציין אחרות שעובדות בשיטה אחרת (הוכחת ההימור) שיטה שלא מצריכה חשמל וזיהום. וגם רשת האיתריום עובדת על איתריום 2 שתפחית את השימוש בחשמל.


איך את מסבירה את התחום הזה במילים פשוטות, כך שקורא שההבנה שלו בסיסית, אם בכלל, יבין את המשמעות והכדאיות ולאן זה ילך ויתפתח?

אנחנו מבינים שהעולם הולך לשם, ומי שלא יתקדם יחד אתו יישאר מאחור. במילים פשוטות, התחום הזה מסקרן, מעורר עניין, רחב, מפחיד ובעל קצב גדילה מהיר מאוד.

אפשר להסתכל על זה דרך יכולת השינוי של המציאות המדומה והעבודה על חיי היום יום שלנו..


מה שחשוב להבין כאן שזוהי הקידמה, והעולם תמיד שואף להתקדם קדימה ולהתפתח כדי להפוך את החיים לנוחים יותר, וגם כדי ליצור מערכת כלכלית איתנה יותר. הגישה שלי אומרת שתמיד צריך לחקור וללמוד דברים חדשים. אנחנו בעיצומו של עידן חדש ומעניין שיציג לנו הרבה אפשרויות עסקיות וחברתיות חדשות.


מה את חושבת ברמה האישית על כל העולם הווירטואלי וההשפעות הרגשיות והחברתיות שהוא יוצר.

בעיני זאת אחת הטכנולוגיות המרגשות ביותר של זמננו. מצד אחד, אני מאוד סקרנית לאיך ייראו החיים בעולם הדיגיטלי, ורגע של כנות, זה גם קצת מפחיד. העולם הדיגיטלי חדש ומעניין,

אני לא רוצה שנאבד את האינטראקציה האמיתית. מבחינתי, אין תחליף לחיבוק אמיתי ומגע, אבל מצד שני ההזדמנויות החברתיות, הכלכליות, הרגשיות יהיו גדולות מאד, האפשרות של אנשים להיחשף ליותר אנשים סביב תחומי עניין וקהילות משותפות, יגדל גם כן.


לשימוש ב-VR (מציאות מדומה) בחיי היומיום שלנו הייתה השפעה חברתית ופסיכולוגית יוצאת דופן, וזה כולל את התפיסות שלנו לגבי משפחה, דת, חוויות פרטיות וכו'.


נראה לך שמדובר בבועה שתתפוצץ?

אני חושבת שזה העתיד ועם זאת אנחנו נמצאים בסוג של בועת NFT וזה בגלל צורת השימוש בה. הפרויקטים שיישארו אחרי הבועה, אלו הפרויקטים עם הערך האמיתי - טכנולוגיה, אומנות וקהילה. בסוף, אני מאמינה שהעולם הולך לשם מבחינה טכנולוגית, שיווקית ואומנותית. כל פיתוח ה-AR (מציאות רבודה בה משולבים אלמנטים ווירטואליים המתמזגים עם הסביבה האמיתית בזמן אמת (להבדיל מה- ) VR שהינה המציאות המדומה המתייחסת להחלפה מוחלטת של העולם האמיתי בעולם מדומה) וכו' מתקדמים לשם. כל החברות הגדולות כבר נכנסו לעולם הזה בדרך זו או אחרת.


לדעתי, תוך זמן קצר, קנייה ומכירה של NFT לא תהיה זרה לאף אחד. לדוגמה, היום הוכחת זכות בעלות על דירה היא באמצעות רישום בטאבו "בספרים" - לדעתי, הצעד הבא הוא שכל מערכת רישום הטאבו תבוסס על מערכת הבלוקצ'יין.


אז איך מתחילים לסחור בזה?

הדבר הבסיסי הוא ללמוד את העולם הזה, וחשוב להבין, שכל עולם ה NFT מתבסס על שוק הקריפטו. ברמה היומית והחודשית יש הרבה משתנים שגורמים לשוק לזוז בחדות. העולם הזה חדש לכולנו, והוא עובר שינויים רבים. כמובן, שלא הייתי ממליצה להתחיל לסחור בלי ידע והבנה בסיסית. עולם הדיגיטל והמדיה רווי במידע בלתי נגמר על עולם ה- NFT, קריפטו, מטאברס וכל מה שתרצו, ולרוב אפילו בחינם.


תקראו, תחקרו, תבינו ושיהיה הרבה בהצלחה.


Comments


  • Facebook
  • Instagram

Proudly created by Eyal Levanon

bottom of page